האם גוגל צריכה לפחד מ2011? או 2017?

מה האלגוריתם הבסיסי שעליו מבוססת גוגל? את התשובה לכך רובנו יודעים, זהו אלגוריתם הפייג'ראנק (על שמו של לארי פייג', ולא "ציון עמוד" כמו שניתן לחשוב). איך עובד אלגוריתם הפייג'ראנק? אני אסביר את זה בדרך שעלה הרעיון ללארי פייג', הפניות במאמרים אקדמיים, מאמר אקדמי מוערך על פי כמות ההפניות, כלומר ההזכרות שהוא קיבל במאמרים אחרים ועל פי הערך היחסי של המאמרים שהפנו אליו, כלומר ברשת הדבר מתבטא בלינקים, ציון הפייג'ראנק ניתן לאתר לפי האתרים שמפנים אליו והערך שלהם. כמובן שהאלגוריתם כיום סבוך יותר אבל זה הרעיון הבסיסי שעומד מאחוריו.

לפני פייג'ראנק מצב החיפוש ברשת היה עגום, למעשה אתרים נבחנו לפי כמות המבקרים בהם בלבד, ולא איכות המבקרים, מנועי חיפוש היו מתבססים על אינדקסים שבנו ידנית אנשים ועל אלגוריתמים שהתבססו על התוכן הכתוב באתר בלבד, כך קרה שחיפשת "מכונית" באלטה ויסטה של 1999 וקיבלת בתוצאות אתרי פורנו שהשתילו את המילה מכונית באתר שלהם. אבל עזבו את הגורמים ההיסטוריים האלו…

מאז פרצה גוגל לאט לאט עלו מתחרות בחיפוש העובדות על אלגוריתמים כאלו ואחרים אבל אף אחת מהם לא באמת מהווה תחרות רצינית לרלוונטיות של גוגל. אף על פי שנראה שגוגל מבססת את חיפושה על פטנט הפייג'ראנק, הפטנט הוא כלל לא פטנט שלהם. הפייג'ראנק רשום כפטנט של אוניברסיטת סטנפורד, שנתנה לגוגל את האישור הבלעדי להשתמש בו עד 2011. ומה יקרה ב2011? הרי לסטנפורד הזכות לפתוח את הפטנט לקהל הרחב. וגם אם לא, ב2017 במילא פג תוקפו של הפטנט והוא נפתח לשימוש הציבור. האם גוגל צריכה לחשוש?

לא. אני במידה רבה מאמין שלא. אמנם תחילת הופעתם של מנועי חיפוש נוספים שמתבססים על מודל פייג'ראנק ייצור רוויה בשוק החיפוש של מנועי חיפוש סבירים+, אך גוגל כפי שניתן אולי בטעות לחשוב, כבר לא נשענת במידה רבה על פייג'ראנק. אילו זה היה המצב, אותם מקצוענים המתמחיים בקידום אתרים בחיפוש, SEO, מזמן כבר היו זוכים בקלות בכל מילה שהיו רוצים לשלוט בה, גוגל במרוצת השנים לא הפסיקה לפתח את האלגוריתם שלה ולשנות אותו, להתאים אותו יותר ויותר למצב הרשת המשתנה. גוגל צברה כוח, ידע והבנה בתחום החיפוש שעולה בהרבה על שימוש בסיסי במודל פייג'ראנק.

אבל בואו נצא לרגע מבועת החיפוש, צריך לזכור שכבר הרבה הרבה זמן גוגל היא הרבה יותר משירות חיפוש, היא מספקת שירותים שימושיים ואיכותיים לכמעט כל צורך שיעלה לאדם כלשהוא ברשת, החל ממייל, דרך תוכנת אופיס וכלה בחדשות מאוגדות באופן איכותי, קניות, מפות וקורא RSS. גוגל היא הרבה הרבה יותר ממנוע חיפוש, הדרך להביס אותה צריכה להיות הרבה יותר מסתם שירות חיפוש שמספק תוצאות מעט רלוונטיות ממנה, לא שאני מאמין שדבר כזה יתאפשר למישהוא גם אחרי שהפטנט יצא לזכות הציבור.

2 responses to this post.

  1. גם כאשר האלגוריתם הופך פומבי לא נראה לי שהדבר יגרום לתזוזה בכמות המשתמשים בשירותי גוגל .
    כבר היום יש שירותים מקבילים לדוא"ל ושירותי אופיס דפדפנים ועוד אבל גוגל מצליח לחשוב הכי טוב על צד המשתמש.
    אני פריק של גוגל ולא נראה לי שאעבור לשימוש במנוע חיפוש אחר.

    להגיב

  2. פוסט חמוד, רק אני חושב שגם שיפתחו אלגוריטם לקהל רחב, זה לא ממש יזיק לגוגל. גוגל כבר טפס מיקום שלו ולהעיף אותו משם יהיה לא כל בכלל.
    חוץ מחיפוש גוגל מציא הרבה שירותים שימושיים והם משתלבים טוב מאוד אם חיפוש. אז עד שיהיה חברה שתוכל לעשות אותו דבר ואפילו קצת יותר (כדי להיות אטרקטיבים) יעבור עוד הרבה זמן.

    להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: