לפני 18 חודשים החליטה חברת ההוצאה לאור הגדולה בעולם לספרי טכנולוגיה, O'Reilly להפסיק את השימוש בDRM בספרים האלקטרוניים שלה. מאז ההחלטה הזאת השתפרו המכירות של הספרים האלקטרוניים בO'Reilly ב104%! נתון מפתיע מאוד, במיוחד לאור טענות המגננה של המצדדים בDRM באותה תקופה ש"מדובר בספרי טכנולוגיה והמשתמשים בהם הם טכנולגים, להם יותר מלמשתמש הרגיל יהיה קל להפיץ עותקים של הספרים ברשת להורדות פירטיות.". למען האמת, אני מניח שזו הייתה יכולה להיות ההנחה המיידית של כל אחד כשהיה שומע על זה.
אז מה קרה? איך המכירות השתפרו ביותר מפי 2? אני מאמין שזה קשור לחופש. דווקא בגלל שמדובר בחברת הפצה שהלקוחות העיקריים שלה הם טכנולוגיים השינוי כל כך ניכר, אנחנו הלקוחות הטכנולוגים של O'Reilly יודעים מה זה DRM ומבינים את המשמעות שלו, לעיתים קרובות, מבינים יותר משמשתמש המיינסטרים מבין, לכן אנחנו נכנסים למעין מגננה כשלוקחים ממנו את החופש שלנו. אנחנו מבינים את האבסורד שבקניה רוחנית שאפילו הקניין הרוחני לא ממש שלנו, ודוחים את העניין. אנחנו אוהבים להיות בעלים יחידים של משהוא שרכשנו, והDRM מונע מאיתנו את התחושה הזאת. הפחד שאנחנו לא יכולים לעשות מה שאנחנו רוצים מניע אותנו לא לקנות. באופן כללי, אני מאמין שבתור בני אדם אנחנו מעדיפים להשאיר את כל הדלתות פתוחות, אנחנו לא רוצים לסגור לעצמינו אופציות אלא רק אם אנחנו מוכרחים. אז לותר על האופציות שלנו ללא שום תמורה? סליחה, אבל כמו שהמנטליות הישראלית אומרת, ופה היא תופסת לגבי כל העולם, "אנחנו בטח לא פראיירים".
Posted by אורן יומטוב on ינואר 26, 2010 at 9:38 am
יפה, נקודה יפה הבהרת פה.
זה באמת מעצבן שמוכרים דברים עם הגנות כאלו או אחרות. זה כמו לעודד אותנו להשיג עותק פיראטי, כדי שלפחות הוא באמת יהיה שלנו.
Posted by ליאור קפלן on ינואר 26, 2010 at 10:10 am
היי, מאחר ואתה משתמש בכתבות מחו"ל כבסיס לפוסטים שלך, רצוי גם לקשר למקור האנגלי.
http://toc.oreilly.com/2010/01/2009-oreilly-ebook-revenue-up-104-percent.html