מכשיר הiPad של אפל יצא ונראה שההתרגשות של המעריצים של אפל לא יכולה להיות גדולה יותר. ואכן, אני חייב לומר, המוצר מרשים. מרשים מאוד אפילו. שוב אנחנו רואים איך אפל יודעת ליצור שיווק ובאזז מטורף ויותר מזה, לא לחינם הבאזז, למוצר מעולה, מעוצב להפליא שמציע חווית משתמש ייחודית.
כמובן שהמתחרים לא נשארים חייבים, כולם הכריזו או יכריזו על מוצר מתחרה, למשל HP עם הHP slate, העניין הוא שכולן מתחרות על אותו שוק, ולאף אחד מהמתחרים כמעט ואין סיכוי לנצח את אפל. אפל מחזיקה בלפיד ובאש, כל שאר המתחרות מחזיקות רק בלפיד או רק באש, וזאת הטעות שלהם. (ואני אסביר את המטאפורה המשובחת משהוא הזאת).
אפל תופסת הכל. היא עושה הכל, החומרה, כלומר זאת שבאמת משנה מיוצרת אצלהם. המסך, החיישנים, לוח האם וכו' וכו'. והתוכנה, התוכנה כולה מיוצרת גם היא אצלם. הכל נשאר בתוך הארגון. כך אפל מצליחה לעשות הכל כמו שצריך, הכל פשוט מתאים בדיוק. אבל המצב שונה מאוד בשאר החברות, HP למשל, היא יצרנית של החומרה וכל השאר, היא לא נוגעת בתוכנה וזו הנקודה החשובה ביותר, HP ורבות אחרות רוצות להביס מוצר מושלם משתי הכיוונים, גם חומרה וגם תוכנה רק באמצעות החומרה. הם יכולים לדחוף כל פיסת טכנולוגיה מטורפת וזה לא יעזור, כשהתוכנה לא שלהם, של מיקרוסופט למשל, זה פשוט לא יצליח. וכאן בא הצד השני, מיקרוסופט שחושבת שתוכל להתמודד מול מוצר כמו הiPad באמצעות מה שכבר יש לה.
בכדי להצליח להביא לחווית שימוש כמו שאפל מצליחה שתי החטיבות צריכות להיות תחת אותה חברה, להיות מאוחדות לחלוטין, תוכנה וחומרה וכל מה שמסביב. גם הסכמים כמו ההסכם בין מיקרוסופט לHP לא מספיק. ומכאן באה האמונה שלי שלינוקס היא היחידה שאולי תצליח להתמודד מול iPad, דווקא בגלל שהיא כן יכולה להשתלב בקלות בכל חברה. במקום להשתמש במערכת ווינדוס על הטאבלטים של החברות, הם חייבות להבין שצריך יותר מזה, צריך תוכנה מותאמת במיוחד. ואיזו מערכת נמצאת בהישג יד לכל חברה אם לא לינוקס? התאמת מערכת לינוקס לצרכים של החברות הוא עניין פשוט בשביל פירמות עוצמתיות כמו Dell או HP, ובהחלט בהישג יד, שילוב עוצמתי של חומרה ותוכנה רק הוא אולי יוכל לתת מענה לiPad.
אבל… מה עם אנדרואיד?
קשה שלא לקבל אסוציאציה מיידית על אנדרואיד בהקשר הזה, ובצדק. אני מאמין שאנדרואיד היא היא הפלטפורמה מבוססת הלינוקס שצליח להתחרות בשוק החדש שנפתח. יותר מלהתחיל מ0 בפיתוח מערכת מותאמת, יש לחברות הגדולות בהישג יד את אנדרואיד, מערכת לינוקס, קוד פתוח וניתנת לשינוי והתאמה. בדיוק מה שצריך. ועוד לא הזכרתי את המידה הרחבה של תמיכה בתוכנות, כשחברות רבות ישיקו טאבלטים מבוססי אנדרואיד, אז, כמו הapp store, יווצר מתחרה חזק ועמיד עם אפליקציות שיעבדו בצורה רחבה על הרבה מכשירים.
יותר מזה, אם ישכילו החברות לפתח ביחד מערכת אנדרואיד חזקה לטאבלטים, פיתוח שיתרם בחזרה לזכות הכלל, אולי נמצא כאן בסופו של דבר מערכת חזקה מאוד, אמינה מאוד ומתחרה מצוינת לiPad. ובכלל, הרוח בזמן האחרון לא מפסיקה לנשוב לכיוון מערכות הפעלה קלות, אם יתמזל המזל, במחשבה לעתיד, עשויה אנדרואיד להפוך למערכת הדומיננטית בעולם כמערכת הפעלה לכל מכשיר, כמובן, רק בתור כיסוי מעל הלינוקס. אולי זאת קפיצה מעל הפופיק, אבל לדעתי זה תרחיש אפשרי מאוד, אלא אם שוב, יכנעו החברות לכסף בטווח הקצר, כסף שמיקרוסופט מציעה להם מהסכמים, כמו הסכם HP-מיקרוסופט.
Posted by איתי אלון on ינואר 28, 2010 at 10:14 am
אפשר לגזור את דין שאר החברות מראש, אבל אני מאמין שזה לא המצב:
עם כל הכבוד לאפל, ואחרי ההישגים שלה יש בהחלט כבוד, היא חברה ששומרת על מדיניות הגן הסגור, דבר שאולי יתפוס עבור משתמשים וותיקים שלה או משתמשי מייקרוסופט מאוכזבים, אבל המון אנשים מחפשים קנייה אחת בטוחה, ויחד איתה תוצאות ארוכות טווח, או אם להגיד במילים אחרות "הדרך הכי קצרה לפרס הכי גדול".
אפל היא בהחלט חברה שראויה לשבח, אבל חשב הלוח שלה לא יעמוד בתחרות אם HP תכריז על מחשב חזק יותר, במחיר יותר אטרקטיבי ועם מערכת הפעלה שמאפשרת פשוט יותר.
לאפל יש תחרות רצינית הפעם, ובמקום להספיד את המתחרות הייתי ממשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות, כי בניגוד לשמועות שונות שהיו, המחשבי לוח החדשים לא מציגים חדשות מוגזמת או דבר שטרם נעשה, ובטח שלא את ריבוי הפעולות הדרוש לרבים עם מעבד חזק שיריץ כל תוכנה, כך שיש מקומן של מתחרות להיכנס, ואכן אני מצפה למערכות מבוססות לינוקס עולות ומשתלטות על השוק, ואולי אפילו דוחקות את אפל לפינה שכעת לא פונה לקהל הרחב (מה לעשות, מחשב הלוח לא מתאים לשימוש של כולם, דבר המנוגד להפצת ה-iPod וה-iPhone).
אז נוותר על ההספדים ופשוט נחכה ונראה, יש לכלל החברות חודשיים להגיב ולהרים את הראש לפני שאפל באמת תתפוס את רוב המקום בתמונה.
Posted by שניר דוד on ינואר 28, 2010 at 2:27 pm
הנקודה שלי היא שלמכשיר של אפל יכולות יוצאות דופן דווקא בגלל האחדות הכל כך חזקה בין החומרה לתוכנה, אחדות כזאת חברות אחרות לא מסוגלות להציע אם לא יעבדו גם על התוכנה כמו שצריך, ולא פשוט יזרקו פנימה איזה מערכת ווינדוס. העניין הוא שזה מוריד כל כך מהערך של המחשב, מערך חווית השימוש ללצרכן, שרק חווית השימוש שווה לו כל כך הרבה. אתה יכול לבוא עם מחשב חזק יותר אבל אין לו שום סיכוי להתחרות ב"סקס אפיל" וחווית השימוש של הiPad בלי להציע אחדות חזקה בין החומרה לתוכנה, כפי שאפל עושה, וזאת הנקודה שלי.
Posted by איתי אלון on ינואר 28, 2010 at 4:16 pm
אבל אם ניתן להתקין לינוקס לא יהיה קשה להביא אותו לחוויית שימוש והתאמה מושלמת לשימושים נפוצים, וכל זה מבלי לגרוע מהחומרה או לשעבד את עצמינו לאפל שאכזבו בענק הפעם, ובוא נודה בזה, המכשיר עם 1GB RAM (אני אישית ציפיתי לכל הפחות ל-2), עם כמות זיכרון שמביישת מחשבים בימינו, בלי אפשרות של הרצת מספר משימות במקביל, ואולי הכי גרוע זה מערכת ההפעלה שרצה בו שמקומה בכלל בטלפונים ניידים.
אפל הפעם לא הביאו חוויה מושלמת ובטח שלא משהו השואף אליה, אלא הביאו לך מארז שכולל iPod מגודל ושום דבר אחר לא, ומצטער על הפסימיות, אבל הם יצאו מידי חובה והשאירו מוצר שגם אם הוא נראה טוב, הוא לא באמת שווה כמו הרעש שהיה סביבו.
כמו שאמרתי החודשיים הבאים יכריעו את גורלו של המכשיר, כאשר התקשורת כמה שהיא נסערת מההכרזה מהר מאוד תפסה את עצמה ולא הביעה תמיכה חסרת פרופורציות כמו מה-iPhone, מה שבהחלט הולך להשפיע על מכירות המכשיר.
בנוגע לאחדות – אני לא דואג בקטע הזה, כל עוד תהיה לי אפשרות להתקין איזו מערכת הפעלה בה אני חפץ, אני בטוח שמחשבי לוח יצליחו בהרבה מאפל, בעיקר עם המדריכים והביקורות שיצאו וישוו בהצלחה מרובה מכשירים רבים לזה של אפל שהביא חוויה ממוצעת בלבד.
Posted by שניר דוד on ינואר 28, 2010 at 4:30 pm
אני מסכים איתך, בדיחה ששמעתי כבר בנושא הייתי "לא יאמן, לאפל לקח יותר מ3 שנים להגדיל את המסך של האייפון". אבל זה קצת יותר מזה, חווית השימוש של המולטי טאץ' והזיהוי האוטומתי כשאתה מסובב את המכשיר וכו' וכו', אפשר להיות סקפטי, ואני הייתי כזה הרבה זמן, אבל יש להודות, למכשיר יש את הסקס אפיל שלו.
בכל מקרה, אני לא אומר שפיתוח מערכת לינוקס שתתחרה היא קשה, להפך! היא מאוד פשוטה ואין שום סיבה שהיא לא תצליח בקלות לעלות על כל חלק במערכת של אפל, העניין הוא אם ואיך החברות הגדולות ירימו את הכפפה ויעשו את זה, כי כל עוד הן נשארות כבולות למיקרוסופט, זה לא יתקדם לשום מקום כי מובן שמיקרוסופט לא תיתן להם לעבוד לבד על ווינדוס ומיקרוסופט עצמה לא תפתח מערכת מותאמת במיוחד.
תראה אני לא נביא, אני לא יודע אם השוק הזה יצליח או לא, אבל כמו שזה נראה כרגע, אם הוא יצליח אפל לוקחת את כל הקופה. למשתמש המיינסטרים ממש לא מעניין דיבורים על חופש וכבילות לתאגיד, תנסה לתקוף את הבעיה מנקודת מבט של משתמש רגיל. אם החברות הגדולות רוצות לקחת חלק גדול בשוק הזה, אם הוא אכן יצליח, הן צריכות להגיב מהר ובצורה מושכת וטובה, ולא להוציא מכשיר שהוא מסך מגע רגיל, שעובד עליו ויסטה שההתאמה היחידה שלו היא מקלדת על המסך. וממש לא מעניין את המשתמש כמה זיכרון יש לו או אין לו, עובד לו מוזיקה? עובד סרטים? עובד מעבד תמלילים? עובד קריאת ספרים? וזה עוד נראה כל כך סקסי? זה המוצר שהלקוח יקח. מה אכפת לו שיש לו רק 1GB זיכרון? אל תחשוב כמשתמש טכנלוגי, תחשוב כשמשתמש מיינסטרים, וכרגע, הiPad פשוט עובד ועובד טוב.
Posted by רם און on ינואר 29, 2010 at 3:33 pm
מאמר יפה. אני מאמין ומקווה שאתה צודק. ונראה שם התאגידים מתחילים לקלוט, שתוכנה חופשית נותנת יתרון אסטרטגי לכל מי שיודע כיצד לעשות בה שימוש.
Posted by אלי on ינואר 30, 2010 at 8:05 pm
שניר אני דווקא לא מסכים לא איתך ולא עם איתי.
אני סבור שהממשק משתמש העתידי של המשתמש יהיה מבוסס כולו על רשת האינטרנט – ועם הצעד הראשון יהיה דרך מחשבי הטבאלט well… so be it.
כמו שראיתם, גם בחשיפה של ג'ובס – הדבר העיקרי שהוא דיבר עליו היה זה "שזה מדהים כמה שאתה יכול להרגיש את האינטנרט בידיים שלך" או "החווית גלישה בטאבלט הזה היא משהו שאף אחד עוד לא ראה" ובעצם – פחות או יותר כול ההתרגשות האמיתית שאפל ניסת לשווק לנו היא מהאינטרנט.
וכאן אני דווקא חושב שיש הרבה מקום לתחרות.
החברה הראשונה שבאמת תתפוס את הקטע של הסינכרון עם האינטרנט והטאבלטים (וזה מדהים שאפל לא עשו את זה, סה"כ כמו שציינתי, זה מתחת לאפם, הם הדגישו את זה) תהיה זאתי שתשלוט בשוק הזה ותקדם אותו לתחרות עם שוק הנט-בוקס.
החברה המרכזית שאני חושב עליה? כמוך אני חושב על גוגל.
תדמיין את המכשיר הבא:
טאבלט המיוצר ע"י HTC, מבוסס אנרויד עם דגש מיוחד על המוצרים האינטרנטיים (והכול כך שימושיים!) של גוגל – גוגל רידר, גוגל דוקס, גוגל קאלנדר, ג'ימייל ועוד'.
אני חושב שהבהרתי את הנקודה שלי כמה כן יש מקום לתחרות.