AdBlock הוא ללא ספק אחד התוספים הבולטים ביותר שיש לדפדפנים, כשאת יריית הפתיחה החזקה שלו הוא קיבל בפיירפוקס אבל כיום הוא מככב גם בדפדפנים נוספים. ואין מדובר בהכרח בAdBlock Plus המוכר, אלא גם בחוסמי פרסומות נוספים.
כך או כך, מאז נכנסו חוסמי הפרסומות לחיינו אנחנו נהנים מגלישה איכותית יותר. באתרים עמוסי פרסומות פלאש צעקניות אנחנו גם מרוויחים זמני טעינה מהירים יותר וגם פחות עומס על המחשב. תענוג. ממש ניצחנו את המערכת, כל האתרים הגדולים האלו שמפוצצים בפרסומות כואבות לעיניים, סוף סוף הכל יותר קריא, הכל יותר טוב.
אבל מה אנחנו מפסידים פה בעצם? אם בכלל? אני לא מעוניין לדבר פה על האתרים הגדולים, שאני סמוך ובטוח שבנתיים יתקיימו יופי גם בלי שאצפה בפרסומות שלהם. אני מדבר על האתרים הקטנים יותר, בלוגים אישיים או אתרי פרוייקטים בקוד פתוח למשל, או סתם אתר עם מידע שבדיוק חיפשתם ועניין אותכם. אתרים כאלו נשענים במידה רבה על פרסומות, ואף לרוב על פרסומות של גוגל. בדר"כ זהו המודל העסקי היחידי של האתרים האלו, מודל עסקי שמקסימום משלם להם את חשבונות האחסון השנתיים ואולי משאיר להם כסף למנת פלאפל.
האם לא מגיע לכל אותם אתרים את התודה הזאת מאיתנו? אני לא אומר שתיכנסו לאתרים של אנשים ותתחילו ללחוץ על פרסומות, אבל לפחות לא לחסום את הפרסומות האלו, למקרה שיהיה משהוא שכן יעניין אותנו, ולתת את חלקנו הזעיר לבעל האתר. הרי אם הגענו לאתר מסוים וקראנו בו סימן שהמידע היה רלוונטי עבורנו ואולי אף סייע לנו במידת מה. ובנינו, עם כל האהבה שלנו, מי באמת ילחץ על כפתור ה"תרום לנו!" ויתחיל למלא פרטי כרטיס אשראי מייגעים?
אני לא מטיף למעשים קיצוניים, אף לא להסרה מלאה של ABP למי שלא מעוניין בכך, ואני ביניהם. הדבר שעשיתי הוא פשוט, הורדתי את החסימה של פרסומות גוגל ושירותי מיקור חוץ לפרסום נוספים שמשמשים בעלי אתרים קטנים-בינוניים ואני מרגיש טוב עם עצמי עכשיו. לא מעט אתרים ופרוייקטים מבססים את החיים הכלכליים שלהם על הפרסומות האלו, ואני שמשתמש בתכנים שלהם, למה שאדרוך עליהם ואחסום את הדרך היחידה שלהם לנשום? אני יודע שלרבים יהיו הסגות לגבי הפוסט הזה, אבל זה מה שאני באמת מרגיש, לפחות בנושא הזה.
Posted by ik_5 on פברואר 1, 2010 at 8:45 pm
במידה והפרסומות לא היו זזות אלא סטטיות ונטמעות בתוך האתר, לא היה צורך בחוסמי הפרסומות.
המפרסמים צריכים להבין פעם אחת ולתמיד בקשר לזה.
העניין הוא שעם זה, הפרסומות לא מוכיחות את עצמם, והיום נכנס טרנד של פרסומת פר ליד, כלומר רק אם אתה באמת התעניינת במוצר שלי, אני משלם לך ועד אז לא, דבר שיביא לנו רוח חדשה לגבי הפרסומות ואולי ילמדו סוף כל סוף לעשות פרסומות טובות יותר.
Posted by שניר דוד on פברואר 1, 2010 at 9:02 pm
עידן, שים לב למה שאמרתי בסוף, אני מסכים איתך לגמרי. גם אני לא ויתרתי על חוסם הפרסומות, אבל התרתי פרסומות של גוגל למשל להופיע. שהן עובדות על תשלום לפי לחיצה והרבה אתרים קטנים משתמשים בהם.
Posted by elcuco on פברואר 1, 2010 at 9:38 pm
תרשה לי להרים את גדל הבולשיט.
בולשיט1!!!!!!!!!!!
כמה אתה קונה באתרים? כמה קנית באינטרנט בכלל פרסומת שראית באתר, לחצת על קישור וקנית ישירות? לא אתה ולא אני הם קהל היעד של הפרסומות באתרים האלו.
Posted by קול ספוט on פברואר 1, 2010 at 10:06 pm
מצטרף לElcuco
תחשוב בהגיון
מי חוסם את הפרסומות?
מי שהפרסומות לא מעניינות אותו ורק מפריעות לו בעין.
האדבלוקים למיניהם לא רק עושים נזק, להיפך,
הם יעזרו ויגדילו לבעלי האתר את הCTR, שהוא המדד החשוב.
אם נכנסים לאתר שלך רק אנשים שלא אוהבים פרסומות,
אז אכלת אותה, הם גם ככה לא יקליקו.
ואם אתה מעוניין לעשות הכנסה על ידי קליקים שבוצעו בטעות, אז הייתי אומר שזה לא מוסרי.
Posted by שניר דוד on פברואר 1, 2010 at 10:07 pm
הייתי מקבל את דגל הבולשיט אם זה היה פוסט שהכותרת שלו "פרסומות באינטרנט עובדות!" או משהוא כזה. אני לא מדבר על התוצאות של הפרסומות ואלו כלל לא מעניינות אותי, לפחות לא בהקשר הזה. אני מדבר פה נטו על המודל הכלכלי שמניע כמעט את כל האינטרנט קדימה, המודל הכלכלי שנותן אוויר לנשימה לבעלי אתרים קטנים. ממש לא מעניין אותי אם הפרסום עובד או לא. ואף על פי שאני אולי חולק עלייך בנושא הזה אך גם מסתייג וקצת מסכים איתך, זה לא הנושא כאן. הנושא הוא איך בעלי אתרים מצפים להרוויח מינימום כסף שיתן להם להמשיך להפעיל את האתר, ואיך אנחנו מחסלים את האתרים האלו ככה, בלי לתת להם אף הזדמנות, למודל הכלכלי שכביכול הם בנו.
Posted by elcuco on פברואר 1, 2010 at 10:11 pm
הבעייה היא שדברים כמו adblock מטפטפים מהקהילה הטכנית אל "האנשים הפשוטים" ואז מקור הפרנסה נעלם. תבין – כ-90% מהאנשים שקוראים את הבלוג הטכני הזה לא ילחצו על הקישורים בפרסומות, ולכן אין הבדל בין אם הן מוצגות או לא.
אולי אין לאתרים האלו מודל כלכלי? גם מודלים כמו "תרומות" (או קיבוץ נדברות) זה לא מודל כלכלי.
Posted by שניר דוד on פברואר 1, 2010 at 10:11 pm
קול ספוט ואלקולו, האם באמת שתיכם יהירים מספיק כדי להאמין שאתם חסינים לפרסום? באמת ובתמים?
אתם יכולים לחשוב ככה. זוהי התמימות המוזרה, המופלאה והלא ברורה בעליל של אנשים. הסקפטיות המתנשאת והיהירה. אתם יכולים להתווכח ואני בטוח שתנסו להתווכח. אבל כמו שאמרתי, לא זה הנושא פה. באמת שלא.
Posted by שניר דוד on פברואר 1, 2010 at 10:14 pm
אלקולו – גוגל בנתה מעצמה אדירה על סמך הפרסומות האלו. זהו מקור ההכנסה היחיד שלה. כל שאר האתרים שמשתמשים בפרסומות גוגל עובדים בדיוק על אותו מודל כלכלי, רק שהם מתחלקים בכסף עם גוגל שמביאה את הלקוחות כביכול בקשר לא ישיר. זה הכל.
כרגע בבלוג הזה שלי אין פרסומות בכלל, אבל אני מאמין שבעתיד ארצה אולי לשים פרסומות ואולי לא. בכל מקרה, אם מעניין אותך מה שאני כותב בבלוג, למה שלא יעניינו אותך מוצרים מסחריים הקשורים בכך? לעיתים הפרסומות הם פרסומות גם של שירותים חינמיים. מה הבעיה בזה?
Posted by ik_5 on פברואר 1, 2010 at 11:33 pm
שמע, אני לא רואה את עצמי מושפע מפרסומות, אבל היה מצב כבר שחיפשתי שירותים מסויימים והופיעו לי פרסומות של עסקים שמספקים את אותם שירותים ואני ניגשתי לאתר ועם חלקם אפילו יצרתי קשר. מה לעשות, אבל לכול מי שמחפש משהו ויש לך פרסומת שמספקת את זה שמושכת אותך אתה אולי תיצור קשר. זו הסיבה שכאשר יש מסע פרסום בטלויזיה וברדיו, אותה חברה שעשתה את זה מקבלת אחוז פנוית גבוה יותר מאשר המצב ללא הפרסומות בזמן של עד יום-יומיים אחרי הפרסומת סטטיסטית לפחות.
הענייין הוא ש pay per click לא רווחי למפרסם כי אפשר ללחוץ הרבה פעמים על פרסומות אפילו בטעות (קרה לי יותר מפעם שהם נראו כמו קישור רלוונטי של כתבה שקראתי, או בטעות לחצתי על העכבר במקום הלא נכון – כמו כמה סנטימטרים גבוה/נמוך מאלמנט כלשהו שכן רציתי) .
הפרסום הטוב ביותר זה הפרסום שעונה לך על הצורך שלך, והצורה שהפרסום באינטרנט עובד כרגע, לא רווחי למפרסם או לקהל היעד.
Posted by שלומיל on פברואר 2, 2010 at 1:37 am
תפקידו של האינטרנט הוא לא לייצר רווח עבור מישהו אלא להעביר מידע.
ברגע שהמידע הזה מגיע למחשב שלי אז זו זכותי לצפות בו באיזה אופן שאני רוצה. מי שלא מתאים לא שלא יהיה באינטרנט.
אין פה שום עניין של מוסר. יש פה עניין של חופש.
לי יש את החופש לבחור אם לראות את הפרסומות או לא.
לא רחוק היום שבו ינסו לשלוט לך על המחשב בעזרת טכנולוגיות DRM כדי להכריח אותך בין היתר גם לצפות בפרסומות.
בפרק פיוצרמה דובר על שילוב פרסומות בחלומות של בני אדם. בסרט דו"ח מיוחד הפרסומות זיהו את האנשים לפי מידע ביומטרי והציגו מידע תלת מימדי בנתיב ההליכה שלהם.
מדע בדיוני או העתיד?
השאלה היא איפה אתה שם את הגבול ואומר "די אני לא רוצה יותר פרסומות" והאם מותר לך בכלל לבקש דבר שכזה.
אני חושב שהתשובה ברורה ברוח התוכנה החופשית.
Posted by קול ספוט on פברואר 2, 2010 at 7:55 am
שניר, אני באמת ובתמים לא לוחץ על פרסומות.
רק אולי על פרסומות שמופיעות בגוגל לגבי חיפוש ספציפי שעשיתי, כמו למשל חיפוש של בעל מקצוע, פרסומות באתרים לא מספקים לי זאת.
כפי שנאמר, אפשר לבנות מודלים אחרים להכנסה, כמו שאתר whatsup למשל עשה, עם פרסום של עבודות לקהל היעד שלו בעזרת ALLJOBS (משהו שגם אתה יכול לעשות למשל).
אם אתה רוצה באמת לעשות כסף ולא שקל פה שקל שם על לחיצות אקראיות (אני מניח שאין לך אלפי אנשים שנכנסים לבלוג כל יום), אתה צריך לחשוב בצורה עסקית, לא לנסות לעשות כסף מכלום.
המשמעות של כסף הוא הערך שאתה נותן לחברה, ככל שאתה נותן יותר ערך, ככה ייכנס לך יותר כסף ואתה תמצא יותר דרכים לעשות כסף מהערך שאתה נותן. כל עוד הערך שאתה נותן נמוך, אל תצפה לעשות מליונים 🙂 במיוחד מאנשים ש—-לא—– מעוניינים בפרסומות.
לדחוף לאנשים משהו שהם לא רוצים לא באמת יוצר ערך, אולי ערך זמני ביותר. אני עובד בחברה עם אתרים כמו "מתחתנים","זאפ","רסט" וכו', ואני רואה שהם לא עושים כסף רק מהפרסום, יש להם אפיקים שונים שאני לא אפרט כרגע, אבל הפרסום הוא רק אפיק חלקי. ככה שאני מציע לך במקום לחשוב על השלילי, תחשוב על איך אתה באמת נותן משהו שווה לאנשים, ואז אתה תקבל את הכסף שאתה מייחל לו.
Posted by צפריר כהן on פברואר 2, 2010 at 8:13 am
כמה נקודות:
א. פרסומות מיועדות לעיתים להשיג סתם חשיפה למוצר. סאן (אם ניקח בכוונה שם של חברה שכבר לא קיימת. ר' http://sun.com ) מעוניינת לקבע אצלך בתודעה שהאופי של החברה הוא חדשני, שהיא החברה של ג'אווה, ועוד. פרסומות שונות יכולות לעזור לקבע אצלך את הדימוי הזה ולאו־דווקא לגרום לך לקנות את StarOffice.
ב. אני אישית לא משתמש ב־AdBlock מסיבה שונה לחלוטין. הגעתי למסקנה ש־NoScript הוא מה שאני באמת רוצה. גם בשביל השקט הנפשי שלי. אחד הדברים שהוא עושה הוא העלמת פרסומות הפלאש המעצבנות.
למעשה, עצם השימוש ב־FlashBlock מעלים את כל פרסומות הפלאש המעצבנות. זה מה ששמתי לאמא שלי. אני לא רוצה לסבך אותה עם רשימות שחורות של אתרים ועם התחביר המדוייק של החסימות. אני לא רוצה שהיא תחסום בטעות אתרים. זה חוסם את הדברים המעצבנים, ופשוט למדי לתפעול.
למעשה לא ברור לי איך אמצעי כ"כ פשוט נשאר יעיל כ"כ הרבה זמן.
Posted by שניר דוד on פברואר 2, 2010 at 9:13 pm
שלומיל, אני כמובן מסכים איתך. לא באתי לומר שחייבים לצפות בפרסומות, אני רק אומר שזה קצת לא נחמד לחסל את המודל הרווחי היחיד של רוב האתרים האלו. האם באמת יפריע לך לצפות בפרסומות? והרי שהפרסומות היום כל כך תואמות תוכן, כך שקרוב לודאי שאפילו תראה משהוא שיעניין אותך. אף אחד פה לא ערער על התוכן החופשי, ערערתי על עניין הדרישה של אנשים רק לקבל מבלי לתת. וכן, לצפות בפרסומות זה ממש לתת, לתת המון. האם אנחנו חייבים לגלוש כטפילים? גונבי תעבורה, צופים טפילים בחומר מושקע שרק לוקחים, ולא רק שלא נותנים, אלא גם לא נותנים אפשרות לכך שניתן? אפילו מעט?
צפריר, אני מסכים איתך מאוד. למעשה, עשיתי כרגע בדיוק את מה שאמרת, הורדתי את ABP לחלוטין והתקנתי FlashBlock, שהן הן אותן הפרסמות שבאמת כל כך מרגיזות אותנו.
Posted by Amit on פברואר 9, 2010 at 1:07 pm
כבר הרבה זמן שאני רוצה לכתוב פוסט בנושא הזה.
אני מסכים לגמרי עם הפסקה האחרונה בפוסט, כך אני נוהג כבר קרוב לשנה. החסימה מיועדת לפרסומות מציקות שמפריעות לגלישה ולא לפרסומות שנטמעות בצורה חלקה יחסית בעמודי אינטרנט.
Posted by בלוגיק: נבחרי השבוע מהבלוגספירה הישראלית [13-02-10] | Newsgeek on פברואר 13, 2010 at 10:52 pm
[…] לחיינו, הם עשו עבודה נפלאה, אך מציג גישה שונה בה הוא מעוניין להשאיר את הפרסומות באתרים הקטנים, כדי להשאיר להם את האפשרות […]
Posted by רוני on פברואר 14, 2010 at 3:48 pm
והנה אותה דילמה, ששאלתי פעם מהזווית ההלכתית-מוסרית: http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=65118
הרעיון בא ממקום טוב, אבל זה ש-ynet הוא אתר גדול לא אומר שזה יותר מוסרי לפגוע ברווחיות שלו מבאתר קטן. אני משתמש ב-flashblock, שפוטר אותי מהמהבהבים והמטרידים באמת. את השאר אני משאיר, מהסיבות שציינת. בנוסף לכך, בפועל רוב האנשים לא יטרחו עד כדי התקנת אדבלוק ויצירת יוצאי דופן לגוגל/אתרים קטנים.
Posted by The Crazy One » Blog Archive » Ars Technica כתבו על הנזקים שחוסי הפרסומות גורמים - שניר דוד - Snir David on מרץ 7, 2010 at 5:09 pm
[…] זוכרים את הפוסט, אולי המפורסם ביותר בבלוג שלי, "למה שימוש בAdBlock זה לא ממש מוסרי"? הפוסט עורר ויכוח עמוק ולא רק בפן הציבורי בתגובות בבלוג, […]